Mooie schaakstukken verdienen een mooi schaakbord. Niet een plastic en zilver geverfd houten ding van de vrijmarkt. En een schaakbord maken is ook weer een leuke kans om de laser- en epoxytechniek en verfijnen. Aan de slag!

Eerst tekenen op de computer. Toen de zwarte vlakken lasersnijden, slim aaneen geregen, uit gerecycled hardboard. Als tweede de ‘witte’ vlakken uit het hout van een oud wijnkistje. Die waren wat te dik, dus ging ik ze met de vlakschuurmachine te lijf, totdat ik mijn duim meenam. Auw, ongelukje.

Ik heb een houdertje gemaakt, om mezelf niet verder te bezeren

Na het schuren volgde het verlijmen van alle stukken, tussen de zwarte vlakken en tegen een achterkant die ik ook op maat heb lasergesneden.

Epoxy

Toen was het tijd om de epoxy toe te passen. Eerst rekenen: 35 x 35 x 0,05 cm = 62,5 cc, da’s ongeveer 75 gram epoxy en dat kan ik wegen op de weegsschaal. De vraag is of de aanname “½mm” juist was: Hoe dik zou de laag zijn die op het bord bleef liggen? Alles klaar om te gieten

Na het gieten bleek dat er aardig wat epoxy tussen het hout verdween, dus 90 gram was beter geweest. Maar zo is het ook prima

Het resultaat!